God Jul och Gott nytt år i efterskott

God Jul och Gott nytt år i efterskott

Nyårsafton_jokkmokk_4
Lägereldar, kokkaffe, falukorv, fläsk, renkött, bullar, möten och samtal mellan människor.
Det har varit några hektiska dagar och än är det inte över. Jul och nyårshelgen blir bara större och större för oss. Det är många gäster som vill uppleva en vit jul eller en vit nyårshelg norr om Polcirkeln. Det tycks dessutom som att väldigt stor del av dessa gäster vill åka hundspann på en kortare tur. Jag tror att vi kan räkna enbart uppemot hundra tyska gäster som åker eller skall åka hundspann plus en del andra såväl svenska som internationella besökare.

Under självaste tolvslaget stod jag i år nere i hundgården och kollade så att ingen av hundarna blev oroliga av fyrverkerierna. Som det sköts. Den mest intensiva militärövningen skulle ju blekna i jämförelse. Raketer är inte miljövänliga och de är inte gratis. I andra delar av världen är det människor som inte har mat eller tak över huvudet. Det dör en kvinna varannan minut i världen under förlossning och pga effekter från förlossningar hörde jag på radion. Om varje läkare kunde få ett ynka par engångshandskar per förlossning runt om i världen skulle den dödssiffran sjunka. Ett par engångshandskar som kostar runt en (1) krona per par.

Där stod jag i min hundgård och lyssnade på raketerna som dånade över Jokkmokk. Då kommer dessa tankar och man inser hur galen denna värld är. När skall människans dumhet upphöra? Sköt just du raketer också? Har du egentligen tänkt på vad miljöpåverkan av raketer? Har du någonsin tänkt på vad dessa pengar skulle kunna göra för någon annan människa istället?

Om jag skall önska någonting inför detta år som kommer så är det att fler människor börjar tänka och reflektera över livet och dess väsentligheter. Snälla, börja tänk om du inte redan har gjort det!

Nyårsafton_jokkmokk_2
Ibland i tältkåtan, ibland vid något vindskydd, ibland bara på spåret i skogen. Vi varierar våra fikaplatser ganska mycket.

Nyårsafton_jokkmokk_3
Jowiks Flippa hittar den rätta looken… ’Jag svälter, husse ger aldrig mat till mig…’

Nyårsafton_jokkmokk_1
Rambo, en av våra hjältar som flyttar släden längs spåren i skogarna runt Jokkmokk.

Nyårsafton_jokkmokk_5
Efter varje tur så finns det alltid lite att göra…

8 svar på ”God Jul och Gott nytt år i efterskott

 1. Nej, här sköts inga fyrverkerier. Har aldrig gjorts, och kommer heller aldrig att göras. Med både hundar och katter i huset är valet enkelt! Tycker att fyrverkerihysterin blir värre och värre för varje år som går, här i vårt bostadsområde sköts det hej vilt redan vid 15-16-tiden på em, och vid tolvslaget var det helt galet. Tur att labbetiken inte är det minsta skotträdd, hon hoppades snarare på att varje skott skulle resultera i en fågel att apportera…

  Världen är bra snedvriden, tänk vad mycket som kunde gjorts för de pengar som istället lades på fyrverkerier… Tänk om världen och tänk rätt!

 2. Godt nytt år – og takk for alle fine bloggposter og bilder, og inspirasjon til å komme seg ut i naturen! Jeg gleder meg stort over alle blogginnleggene dine, selv om jeg som regel ikke sier så mye.

 3. Inga raketer hos oss!! Jag tror väl inte miljön är det första de som skjuter raketer har i fokus. Det finns folk som slänger skräp ute i naturen, pumpar upp olja i vattnet, använder vatten från flod för att upprätthålla en kasinostad i öknen (med följd att det blir i princip slut vatten innan utloppet), skjuter utrotningshotade djur, gräver gruvor i Kallak etc. Raketer är bara toppen på vansinnet, för där tjänar inte köparna pengar på miljöförstöringen. Bara en tillfällig upplevelse som snabbt går upp i rök. Det viktigaste är nog att vi som vill planeten väl inte tystnar och ger upp.

 4. Så härligt att vi är fler som tänker likadant! Fyrverkerier är totalt obegripligt för mig, åtminstone för privatpersoner. Min inställning är att försäljningen av dylikt ska tas bort helt.

  Tack för en fin och läsvärd blogg!

 5. Vi åker till en stuga i skogen som ligger 5 km från närmsta granne.
  Har en gammal hund som är fyrverkerirädd och vi vill inte att han ska ”smitta” de yngre hundarna. Detta var nog sista året vi måste åka, sen får vi se hur de andra reagerar. Den enda fördelen med att vi har dåligt med snö var att vi i år inte behövde bekosta plogning av vägen för att ta oss dit…
  Önskar att det åtminstone vore reglerat så att fyrverkerier bara får skjutas under en kort tid runt tolvslaget. Även om vi åker bort från mitt på dagen på nyårsafton och kommer hem på nyårsdagen, så kan det smälla flera dagar före och även efter.
  Även om jag kan tycka att det är vackert, skulle jag önska att man slapp hela fyrverkeribiten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *