Draglinor till hundspannen

Draglinor till hundspannen

Draglinor_vire_1
I år blev stamlinorna från Oinakka svarta.
Draglinor är något som vi ser som förbrukningsmateriel. Speciellt de vi använder till storspannen. När 10 eller 16 hundar kastar sig framåt och fyra gäster sitter på släden vill man att det ska vara bra prylar. Därför byter vi draglinorna vart annat år till storspannen.

Vi föredrar repöverdragna stamlinor av stålwire. Det ser snyggare och trevligare ut än rena virelinor. Dessutom så slits draglinor/nacklinor, som vi har av polyetenrep mindre än då man kör med stamlinan av ren vajer.

Det är mycket viktigt att pressningen av låshylsorna är rätt gjorda. Om wiren skulle vara plastad så måste plasten skalas bort där hylsan pressas på wiren. Detta är absolut avgörande för hållfastheten då annars kommer den att börja krypa/släppa med tiden.

En stamlina som börjar bli nött och rostig bör skrotas. Börjar den fransas så att det sticker ut små vassa ståltrådar skall den utan tvekan slängas. Är viren skadad så kan man nämligen inte räkna med att den håller full styrka längre. Utan förvarning kan den då smälla av.

De äldre och använda linorna som är i bra skick plockar vi ihop till småspannslinor för 4-spann upp till 8-spann. Det gör att alla slädar i princip är färdiga med linor så vi kan koncentrera oss på själva körningen istället för rackla med prylarna.

Draglinor_vire_2
Den bakersta sektionen bör vara försedd med en ’kaos’ (överst i bilden)som gör att viren inte viker sig. Den får då en jämn böj runt karbinen.

Draglinor_vire_3
Det är snyggt att låshylsan är täckt med krympslang men egentligen ganska dumt. Man kan då inte se om den börjar glida i pressningen.

6 svar på ”Draglinor till hundspannen

 1. Hej Matti och Stina!
  Verkligt fina bilder på hur riktiga draglinor ser ut! Göran kan sina saker. Ert säkerhetstänk är det bästa likaså.
  Träffade en gammal kollega som berättade att han en kväll blivit uppringd av en andfådd draghundsprofil från trakten som undrade om han inte snabbt kunde åka ner till vägkorsningen nedanför och stoppa den främre delen av hans hundspann. Något hade tydligen gått snett och lossnat. Jodå, det gick bra. Lagomt nere vid vägkorset så blev min kollega snabbt omringad av ett glatt gäng huskisar i selar och till del intrasslad i linor.
  Inget man vill uppleva ute på en riktig tur!
  Mvh
  Kenneth

 2. En fråga från ett ”blåbär” (helt nybörjare inom drag): Vad är ringen till för på stamlinan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *