Hilleberg Akto, enmans tält testat

Hilleberg Akto, enmans tält testat

Hilleberg_akto_1
Hilleberg Akto är kanon då man vill bo ensam. Ibland är det skönt att komma undan även då man vandrar i grupp under längre tid.
Hilleberg Akto är ett enmanstält som nu funnits i min ägo sedan minst 12 år tillbaks. Det inköptes begagnat i bra skick för en billig peng. Nu är det välanvänt efter många turer såväl vinter som sommar.

Det är lätt, 1,5-1,6kg, rymligt och mycket smidigt att sätta upp. Bra ventilation redan på denna äldre variant och den har förfinats lite till de nyare modellerna. Hillebergkvaliten gör ju dessutom att man kan lita på tältet i princip alla väder.

Det finns varianter på denna tältmodell från andra märken och de gör dessutom tältet lättare. Ska man ut på fjället så tror jag att för min del så får det även fortsättningsvis bli Hillebergs Akto. Prylarna tål att man hanterar dem lite ovarsamt. Lättare utrustning tenderar att bli pickligt och skört. Men visst är det frestande med exempelvis Terra Novas variant på 495 gram…

Ska du vintertälta så fungerar Aktot oftast bra men snöar det kraftigt så lägger sig snön på duken där taket är platt över fot respektive huvudända. Man får med jämna mellanrum puffa bort snön så löser sig det problemer också. Hilleberg Soulo är ett självstagande tält med samma planlösning som Akto som borde tåla mer vind och snö men det blir några hundra gram tyngre.

Hilleberg Akto kan jag rekommendera helt utan att skämmas! Det kostar dryga 4 tusenlappar men ofta finns de begagnade i bra skick och då sparar man ibland upp till halva priset. Man ska tänka på att största delen av den friluftsutrustning som säljs nästan aldrig används så det finns fynd att göra på begagnade marknaden.

Hilleberg_akto_2
Tillräckligt stort för att köra gasköket inne. Jag brukar dessutom plocka in en eller ett par hundar i tältet.

Hilleberg_akto_3
På de nyare tälten finns denna ventil som gör att man kan öppna även då det regnar. Annars sitter det stora ventiler väl skyddade i både fot och huvudände.

Hilleberg_akto_4
Gräver man ur halva absiden kan man sitta bekvämt medan man smälter snö till hundarna.

Hilleberg_akto_5
Hilleberg Akto är nog inte det mest optimala vinterfjälltältet men det fungerar helt okej. Här efter två dygn snöstorm inne i Sareks nationalpark. Hundar, släde och tältet blev rejält överdrevat. Under en av nätterna knäktes bågen på ett annat Hillebergstält pga snötyngden.

Hilleberg_akto_6
Här är vi tre guider på väg ut. Cissi från Natulife och Christian från Outdoor Lapland åsså jag.

Hilleberg_akto_7
Planlösning och mått för Hilleberg Akto.

5 svar på ”Hilleberg Akto, enmans tält testat

  1. Hello
    I wonder if you use the Akto in the hard wintertime (snow, strong wind) in Lappland with 2 poles (double poled) or is just 1 pole enough? Would you think that the Akto would be more winter weather resistant then a Nallo 2?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *