Jokkmokk Iron Mines AB

Jokkmokk Iron Mines AB

Gruvmöte_jokkmokk_iron_mines_ab
Jokkmokk Iron Mines gjorde ett uppträdande som kanske visade företagets sanna nivå då det gäller hänsyn till människor och natur i området.
Jokkmokk Iron Mines AB som är helägt av företaget Beowulf Mining PLC, höll under Torsdagskvällen ett sk samrådsmöte med Jokkmokksborna. Innan en provbrytning är man skyldig att ha ett samråd med allmänheten. Ett samråd som jag mer upplevde som en dålig information.

Bakgrunden är att detta utlandsägda företag prospekterar för gruvor i Jokkmokkskommun. Just nu är det främst Kallakområdet 30-40km väster om Jokkmokk man jobbar med. Man har även mutat in ett flertal andra områden. Bland annat är det Maivesområdet som ligger i utkanten av Pärlälvens naturreservat, Ruotevare väster om Kvikkjokk dvs i Laponia världsarvsområde. Finns infrastrukturen för att forsla malmen från området så blir det lätt att fortsätta med nästa gruva.

Under mötet fick gruvbolaget ett fåtal frågor om hur man har tänkt lösa vissa saker. Svaren som kom var slingrande och kändes oärliga. Då man saknade kunskap försökte man få det att låta bra istället för att man svarade öppet och ärligt.

På olika frågor svarade de i klartext bland annat att man kör över enskilda människor som bor i området om de är emot att få en gruva eller transportväg på sin bakgård.
Som sedimentdamm för uppumpat vatten kunde man tänka sig en vattentät container och då snackar vi provdiken på totalt 600 meter och det grundvatten som samlas i dem.

VD:n för bolaget berättade med stolthet att man hade en summa pengar insatt hos bergstaten som en garanti för återställandet av marken efter provbrytningen. Summan det rörde sig om är 50 000 kronor för att återställa 600 meter diken, eventuella läckage ur slamdammar, skador på skogen dvs återbeskogning osv. om de inte själva återställer det. Dessa 50 000 kronor visar sig dessutom vid granskning endast vara 30 000 kronor. Bolagets VD är med andra ord insatt värre.

Jokkmokks kommun är i behov av arbetstillfällen det är ett faktum. Vi skulle behöva en större seriös arbetsgivare men gårdagens sk samråd med gruvbolaget tycker jag tydligt klargjorde att Jokkmokk Iron Mines AB eller Beowulf Mining PLC saknar den seriositet som det krävs att driva ett sådan satsning. Jag hoppas att kommunens och länsstyrelsens folk som hanterar tillståndsgivningen har stake nog att sätta stopp för detta.

Vad kan man då som privatperson göra. Jo, fram tom den 11 Maj 2012 vill de få in synpunkter och då gärna skriftligen. Oavsett om du bor i södra Sverige eller i Jokkmokk så snälla skriv några rader där du förespråkar naturvårdshänsyn, hänsyn till renskötseln, hänsyn till turistnäringen och hänsyn till människor som inte är positiva till gruvetableringen. Är du positiv till gruvan så skriv och påpeka att det är viktigt att arbetstillfällena stannar i kommunen. Skriv att vi inte önskar lägenhetshotell med veckoarbetare som skattar på annan ort/land. Hjälp till att påverka nu! Dessa skall mailas till klara.eriksson@hifab.se.

Gruvmöte_biologi
Mannen som ansvarade för naturvärdesinveteringen berättade stolt att de använt Steget Föres metod som kommer från Jokkmokksbygden. Steget Föremetoden bygger på att skyddsvärda arter ger området poäng.När frågan kom om hur många poäng man hade hittat så förstod han inte frågan. Sedan slingrade han sig och hävdade att man bara använt utvalda delar av Steget Föres modell.

Gruvmöte_riksintresse
Det är bra att media finns på plats och håller ögon och öron öppna.

76 svar på ”Jokkmokk Iron Mines AB

 1. Jo på återställnings summan, så ser man att dom är vana att jobba med ursprungsbefolkning i de utarmade bygderna i andra länder.
  Förhoppningsvis så blir det lika stort motstånd som i Norge, så att hela projektet läggs ner.

 2. Hoppas verkligen det blir en gruva för Jokkmokks framtid, fortsätter det så här så är det snart bara pensionärer kvar. Titta bara vad som händer med skola mm i bygden…

  1. Alla är inte av samma åsikt vilket är bra. Mångfald av åsikter ger utveckling.
   Personligen så tror jag på en mindre desperat strategi än en gruva.

   Synd att du inte vågar skriva under med ditt namn. :-/
   / Matti i Jokkmokk

 3. Handlar inte om att våga bara om att det inte är bra, därav min signatur som dyker upp här och där…..
  Personligen så tycker jag det hela är märkligt, miljövännen skriker ingen gruva här… men om en gruva i Kina säger dem inget som är grisigare för miljön och farligare för arbetarna än vad en svensk gruva är. Samtidigt skriker dem bygg järnvägar!!! Vars ska stålet komma ifrån?? Kina?? Eller ramlar det från himlen?? Vars finns moralen??
  Har stuga en liten bit från tänkt plats och jag står med öppna armar och säger kom och bryt, för en ny stuga kan jag hitta men ska mina barn ha en framtid här krävs jobb och en fungerande välfärd…..

  1. Kanske är det så att det överlag konsumeras för mycket. Jag håller fullständigt med dig om att man kan inte både behålla och äta kakan. Nu är det många sk miljövänner och övrigt medvetna människor som faktiskt väljer aktivt att konsumera mindre, köpa kvalité som kostar med istället för billigt skit osv.

   Tycker du att det är rätt att det är ett engelskt bolag som bryter i Sverige. Att det är rätt att det är Svenska staten som skall stå för infrastrukturen? Att samma engelska bolag har mutat in stora områden från Randijaure (Kallak) till Routevare i Tjuoltavagge? Tycker du att det är rätt att det handlar om ett gruvbolag vars VD nekar till skoleleverna att de mutat in områden för Uranprospektering trotts att det står att läsa i både NSD och på deras egen hemsida? Att samma företag säger att 15-25år är en rimlig tid att hålla gruvan öppen även om Jokkmokkarna skulle önska gruvan 4ggr så lång tid med 25% fart?

   Men som sagt…det är tur att vi har olika åsikter… Det ger en debatt och det gör att slutprodukten kanske inte blir 10-20 gruvor som drivs av utländska bolag utan kanske istället en miljögenomtänkt gruva driven av ett svensk seriöst bolag! Tillsammans kan vi driva denna kommun till något bra.

   / Matti i Jokkmokk

  2. Märklig omtänksamhet om Kineserna , du är mer mån om deras välbefinnande än våra framtida generationer ? är du inte lite egoistisk som värderar ER möjlighet att stanna kvar i Jokkmokk , högre än en förstörd miljö ?
   Jag kan berätta en hemlighet , så länge man inte hittar på något bättre än att gräva efter mineraler , så kommer Jokkmokk ändå att stagnera och dö ut!
   Denna utopi om jobb och välfärd som kommer med gruvan , är testad otaliga gånger runt om i världen utan att lyckat , vad talar för att Jokkmokk skulle lyckas ?
   /pe

 4. Givetvis hade det varit bättre om gruvan var statlig via tex LKAB men o andra sidan så hade nog inte gruvan blivit av då åtminstone inte inom en snart framtid. Apropå brytningstiden så säger man 25 år men kom ihåg vad Boliden sa när dem började bryta i Aitik, det dagbrottet skulle vart stängt för länge sen om det stämt.
  Visst mänskligheten konsumerar för mycke men att en liten gruva i Jokkmokk inte öppnar förändrar inte det. För att ha råd att köpa kvalitet som du säger måste man ha välbetalda jobb vilket en gruva genererar…….
  Håller med om att det är bra att folk har olika åsikt man ska inte köpa allt dem säger både på gott och ont.
  Men att blankt säga nej är enligt mitt tycke fel väg att vandra, man kan säga njaa men då vill vi………
  Tycker kommunen ska ha en enad front och ställa krav på tex att en fond ska finnas för återställande av marker efter brytningens slut, vissa garantier på att inte alla jobb går till ”inflygd personal” mmm
  Även en turistföretagare som du kan gå vinnande ur en eventuell gruva som skapar ett större kundunderlag på sikt.

  1. Om jag går ekonomiskt vinnande ur situationen med eller utan gruva är inte direkt avgörande för mina åsikter. Jag tänker mer långsiktigt att om vi hade haft en kommun med oreglerade älvar med lax och bra fiske, ohuggna skogar, bra ledsystem för skoter, vandrarem skidåkare, fyrhjulingar osv så tror jag att Jokkmokk skulle varit Lappland… Det hade varit hit man skulle åkt om man sökt sig till Lappland.

   En gruva skulle inte direkt hjälpa kommande generationer att kunna sälja det unika som vi har….ren natur. Malmen ligger kvar där i backen och kanske kan istället framtida generationer plocka upp den. Vi behöver inte exploatera allt under vår livstid. Vi måste kunna lämna över något till de som kommer efter oss…

   Håller fullständigt med om att kommunen bör ha en enad front. Man lägger ihop fördelar och nackdelar INNAN man säger ja eller nej fullt ut. Både du och jag gör egentligen fel då vi tycker ja/nej innan vi har lagt en miljökonsekvensanalys på bordet, innan vi lagt en ekonomisk analys på bordet och vägt alternativen mot allt. Kanske är en gruva bäst…kanske är alternativen bättre.

   Vad är ditt drömjobb!? Vad skulle du helst av allt vilja arbeta med?

   / Matti i Jokkmokk

   1. Ledsen men tror inte Jokkmokk hade funnits på kartan överhuvudtaget om det inte varit just för utbygnaden av Lule Älvdal samt grunden till allt skogsbruket.
    Ledsen igen men en kommun kan inte leva på turism, visst ett fåtal kan det men inte en majoritet.
    Naturen blir inte ”skitigare” för att en gruva finns på en väldigt liten yta i en väldigt stor kommun. Ser själv vad som händer i skolan som mina barn går i och är djupt oroad över att dem ska behöva flytta härifrån och gå gymnmasiet på annan ort för att det inte håller måttet här. Något behöver hända nu som skapar framtidstro, visst en gruva är inte för evigt men vad är det??

    1. Tydligen så har vi olika visioner… 🙂

     Skulle fortfarande vara intressant att höra vad du har för drömjobb. Vad du helst av allt skulle önska jobba med. Vilka intressen du har som person. Vad du helst av allt skulle se att dina barn och barnbarn kunde leva av.
     Jag tror att man ska utgå från sina vildaste drömmar och önskningar och sedan bygga utifrån det.

     Låter lite som att du egentligen skulle slippa en gruva men att det är en ’nödlösning’ vilket jag har full förståelse för.
     Förstår också vad du menar med skola och allt. Tyvärr…

     1. Mitt drömjobb har jag inom vattenkraften, väldigt fritt och stimulerande jobb.
      Men Matti tänk till… om hela Sverige skulle leva som du vill med inget skogsbruk och ingen utbyggnad av Vattenkraft och inga gruvor, hur skulle samhället se ut då i det stora hela och inte bara nu i lilla Jokkmokk??
      Visst skulle jag helst se att gruvan hamna nån annanstans så jag slipper se den från min stuga eller vara tvungen flytta min stuga men…. vars man än öppnar en gruva så drabbas alltid någon på nått sätt. Jokkmokk behöver framtidstro och satsning och det nu annars ser jag dystert på framtiden för barnfamiljer mm…

     2. Kanske är det så att Europa och Sverige skulle tjäna mest på att Jokkmokk förblev relativt orörda. En sista oas i Europa där man kan uppleva hur det en gång varit!?

      Vi har olika åsikter så enkelt är det nog. Det är ju bra.
      Ser du några nackdelar med en gruva? Något som skulle ändra Jokkmokk i negativ riktning?
      Gruvan är ju som sagt mer än ett hål i backen. Hålet är kanske det minsta bekymret…

 5. klart vi ska ha en gruva i jokkmokk vi måste ha arbetstillfällen här, annars är snart jokkmokk ett minne blott…

  blir mkt mer pengar i hela kommunen, samt mkt mera arbetstillfällen för väldigt många
  bara hjälpa gruvbolaget istället för stjälpa..

  Bara kolla på Kiruna och Gällivare hur hade det sett ut utan LKAB?

  1. För mig handlar inte livet om enbart pengar… Sorry men jag värderar att få jobba med något som jag verkligen brinner för. Att få leva på en plats där jag trivs. Att kunna fara och fiska, elda i skogen, vandra, köra skoter, hundspann osv.
   Man kan leva lite billigare och förbruka lite mindre resurser och istället klara sig på något som faktiskt är ens hobby.

   Vad skulle du helst av allt arbeta med själv? Ditt absoluta drömarbete?

   / Matti i Jokkmokk

   1. Jag arbetar redan i gruvindustrin, det finns mycket natur kvar fastän det blir en gruva…

    Jokkmokk behöver en gruva, det hade iaf börjat utvecklats åt rätt håll nu går det ju bara utför..

   2. En liten fundering du skriver att det inte handlar om pengar. men jag har för mig att du inte uppskattade militärövningen för att du inte kunde sälja tystnaden?

    så nog tror jag väldigt mycket handlar om pengar även för dig?
    Sen när man ändå är inne på det så är det ju fantastiskt att man kan tjäna pengar på tystnaden? Men jag tror väldigt många fler tjänar pengar på gruvindustrin.

    Tänk bara på huspriserna samt andra bostäder i Jokkmokk allt sån blir mkt högre..

    1. Du är lite vaken… 😉
     Det uppskattas.

     Vist tjänar jag pengar på tystnaden. Helt sant.
     Rent generellt är jag inte emot en gruva. Jag tror på en annan väg för Jokkmokks del där turism och att ex förädla skogen inom kommunen och många fler smånäringar är nyckeln till vår försörjning.
     Ids inte skriva allt här nu. Det kommer senare i lämplig media en längre artikel om detta.
     Börja med att läsa rapporten som ’Johanna’ hade länkat till här i ett av inläggen. Läs den med öppet sinne så kanske du också ser en annan väg.

     Men du har rätt. Även en turistföretagare behöver pengar till sin försörjning.

 6. Tycker inte Jokkmokk är orörd direkt snarare tvärtom väldigt mycke rörd.
  Finns nog andra inlandskommuner som är betydligt mer orörd och som har älvarna/bäckarna fria ännu. Personligen så tycker jag vi har alldelens för mycke parker och stängda naturområden i vår kommun, släpp dem fria så kommer turismen att blomstra är mitt tycke.
  Ser ingen nackdel med gruvan faktiskt om inte något oförutsettt inträffar som att en damm brister, men man ska inte alltid måla upp det värsta tycker jag.
  Ser bara positivt på vad det kan göra för kommunen om det görs på rätt sätt.

  1. Ska skriva ett blogginlägg om det senare. Håll utkik så kommer det.
   🙂
   … fast det handlar mycket att jag ser andra möjligheter som är trevligare. Skriver om det oxå senare. Hinner inte nu.

   / Matti

 7. Ok, respekteras..
  men en följdfråga.
  Varför ska Jokkmokk vara den orörda oas som du pratar om, varför räcker det inte med dem enorma parkytor som redan finns?
  Jag tror det finns pengar och arbetstillfällen att vinna för kommun om en del parker öppnas upp för tex. skoterturism, givetvis med viss kontroll.

  1. Bra fråga… Egentligen så fick du och jag bara prata så skulle vi egentligen önska samma sak. Jokkmokks framtids bästa!

   Du vet… När det byggs ett Ice Hotel någon stans så ska det kopieras. När någon kommer på något så ska alla göra samma sak. Ett tag skulle alla ha egna slalombackar, egna golfbanor, egna flygplatser osv. Alla blir ’main stream’ och ingen sticker ut.
   Jag tror att Jokkmokks möjlighet att på lång sikt sticka ut är att förvalta det orörda som vi har kvar. Se till att det blir mer orört än idag. Det handlar om att bygga ett varumärke, en profil. Något som sedan styrker företag som c/o Gerd, Jokkmokks korv, Viltbutiken och de andra som arbetar med bär, fisk och kött (mat). Det stärker turismen dessutom. Kanske är Lapplandsvatten smaksatt med björklöv det vi kunde tjäna stora pengar på i framtiden i kombination med olika typer av andra små näringar. När det gäller skoterturism så har jag inget emot det MEN det ska göras på ett bra sätt som allt annat.

   Vist är Jokkmokk inte orört men du jämför med Jokkmokk 1980 kanske!? Jokkmokk är rena rama vildmarken om du jämför med central Europa. Denna resurs av ’orördhet’ kommer antagligen bara att bli mer och mer värdefull i framtiden. Malmen ligger kvar och kan tas upp av framtida generationer. Vi svälter ju trots allt inte idag helt och hållet. Kanske kommer de att behöva den mer än oss i framtiden!? Tas den upp nu kommer vi bara att konsumera upp det kapitalet…

   1. Ja vi kanske båda vill Jokkmokk ska ha en framtid men man måste samtidigt se vad som händer i kommunen tex så pratas det nu om att stänga ytterligare ett dagis på grund av minskande barnkullar.
    Vi har sen jag var liten haft en ständigt minskande innevånarantal, hur länge kan kommunen erbjuda jobb i den omfattning dem gör nu när skatteintäkter minskar år efter år?
    Hur länge har vi kvar ett gymnasium som fungerar (har vi de nu ens)??
    Min åsikt är att jobb behöver skapas nu och en gruva är något som just skapar jobb inom alla sektorer.
    Turism? visst det kanske kan erbjuda jobb i framtiden men…… En turist som vill se det orörda är ofta en vandrande turist och dem brukar tyvärr inte öppna plånboken så generöst på sin passage genom samhället, men det är ju min åsikt som jag dock tror stämmer rätt bra.

    1. Du får gå längre tillbaka än 80-talet snarare nån gång i början på 1900-talet innan Porjus kraftverk började byggas om man ska kunna kalla Jokkmokk orört, men vars vore vi idag om inte utbyggnaden skett??

    2. Vi är eniga!!!
     Jokkmokk behöver arbetstillfällen. Jag personligen ser andra möjligheter än en gruva.
     Du har också helt rätt i detta med den vandrande turisten. De lämnar inte så stort ekonomiskt avtryck efter sig. Jag ser utvecklingspotentialen inom andra sorters turism. Paketerat och klart! Boende, guider, mat, värdskap, resa, transfers och hela kittet betalt redan innan avresa. Men jag ser också en möjlighet i mer ’bofasta’ turister i form av sommarstugor/fritidshus, pensionärer som vill dra sig tillbaks osv. Sedan så skulle vi kunna satsa på forskning. Varför ligger till exempel forskningen för ren på SLU i Uppsala och inte i Jokkmokk?
     Jag har massor av andra ideer som också ligger i linje med en image av orördhet…

     Men vi är eniga det glädjer… Arbetstillfällen behövs. Långsiktigt är inte 15-25 år i mitt tankesätt…

     1. Helt riktigt men ibland behöver inte allting vara för evigt (vad är det egentligen?). Men en ”jumpstart” som en gruva är kanske precis vad som behövs så andra näringar får tid att mogna och utvecklas, för som sagt det finns enorma orörda ytor som är parker i denna kommun…..
      Lite konstgjord andning och hjärtmassage behövs i detta läge iaf vad jag tycker…..

 8. Du får ursäkta men prostitution är ett starkt ord.
  Turism och industriarbetare bör kunna gå hand i hand och inte motarbeta varandra iaf enligt mitt tycke…
  Lite ge och ta i jämn balans..

 9. Hej på er, jag har läst igenom er konversation på bloggen.
  Min bakgrund är att jag har jobbat med turism både som tjänsteman och som egenföretagare i Åre och på olika ställen i Norrbotten. Jag upplever en stor attityd skillnad i synen på hanterande av turismbranschen i Jämtland och i Norrbotten. Grovt sagt skulle man kunna säga att i Jämtland ses det som en basnäring och i Norrbotten som en hobbyverksamhet. Turismbranschen omsätter mer än järn och stålexporten i Sverige idag och branschen ökar, nått att satsa på skulle jag vilja säga. Läs artikeln nedan.
  http://www.tillvaxtverket.se/huvudmeny/faktaochstatistik/faktaomturism/ekonomiochsysselsattning.4.21099e4211fdba8c87b800017287.html
  Antalet anställda ökar inom turism och minskar inom järn och stålindustrin (pga effektiviseringar). Fler arbetstillfällen inom turism och färre inom järn och stålindustrin.
  Trots detta satsar staten mega mycket på gruva nu, tänk er bara att man satsar 1,4 miljarder för att rusta upp vägen Pajala Svappavaara, för att frakta malm från Norhlands gruva. När har det satsats så mycket pengar på att transportera turister? Trots att de statliga systemen är uppbyggda för att gynna industrin, så tjänar Sverige mer på turism än någon annan bransch. Och ökar. Om man bara tar bort de (för Norrbotten) så laddade orden industri och turism, finns det ju ingen tvekan om vilken bransch man skulle satsa på.
  I Jokkmokk bodde det 11500 personer 1960 och idag bor det 5100 personer, så mycket nya arbetstillfällen har vattenkraften skapat i Jokkmokk.
  Jämför med Åre, där bodde det 1970 9500 personer och 2010 10 200 personer, i varje fall en ökning.

  1. Johanna… Du slår huvudet på spiken!
   En av de största problemen för att få turismen i Jokkmokk att växa är just transfers till och från flygplatserna. Idag får vi själva köra med våra små minibussar. Det blir orimligt dyrt för gästerna samt att det tar fokus från oss som egentligen ska koncentrera oss på att ta hand om gäster på plats!

   Våra gäster som inte allt för sällan tvingas ta taxi från Luleå till Jokkmokk betalar runt 2000-3500 Sek/tur. Sedan så ska de dessutom tillbaks. Förhoppningsvis är de två som kan dela. En rimlig kostnad för gästen skulle vara runt 400-500 Sek tor och retur. En sådan lösning skulle göra Jokkmokk till ett betydligt mer intressant resmål och ökat antal arbetstillfällen.

   När du nämner Åre så gissar jag att siffrorna är åretrunt bofasta. Lägg där till ett stort antal säsongsarbetare.

   Runt turismföretagen har det vuxit upp ljusfabrik (stearinljus9, chokladtillverkning, UTE-magasinet, tidningen Åka SKidor har sina redaktioner i Åre, Klättermusen (klädesföretag) har flyttat dit osv osv. Små stabila företag som BYGGER Åres image. Det är dit jag skulle önska Jokkmokk fast Jokkmokk ska stå för Jakt, fiske, friluftsliv, vildmark, samisk kultur m.m.
   Det gäller att ha en vision och ett mål som känns bra att leva med i många generationer framåt.

 10. Imponerande att du vill kommentera en feg anonym Matti. Intressant jämförelse tung industri kontra turism Johanna.

  Brukar inte kommentera anonyma utkastelser på nätet, men nu gör jag ett undantag.
  Beowulfs hybrid Jokkmokk Iron Mines AB är och förblir ett bolag som endast ägnar sig åt att prospektera fyndighetens sammansättning samt malmkroppens djup, bredd och längd. Detta görs med en massa borrningar över hela fyndigheten där man tar upp borrkärnorna från alla borrhål vilka analyseras. Ju fler hål man borrar, desto säkrare blir analysen. En analys som sedan säljs till det gruvbolag som betalar bäst. För tillfället är kineserna mest på hugget, vilket deras stora engagemang i Afrika, på Grönland mm. visar. Där sköter de brytning, raffinering och transport tillbaka till sitt hemland, både på land och hav. Det kan mycket väl bli Kina som bygger sovrings- och anrikningsverk och hela gruvbrytningens infrastruktur i det så kallade Kallak. Hur många jobb tror ”Inte bra” att jokkmokkare då kommer att få? Tror du anonyme att Kina i någon form av välvilligt socialt ansvar anställer folk från Jokkmokk bara för att vara hyggliga? Folk som kräver löner mångdubbelt högre än vad gruvbolagets eget folk kostar.
  Som Johannas inlägg visar går invånarantalet hela tiden ner i ett konstruerat samhälle som Jokkmokk. Ett samhälle byggt på engångsjobb, där Vattenfall en gång vurmade om arbetskraften men nu skiter fullständigt i vad som händer.
  Vill ”Inte bra” med flera bli blåsta en gång till?
  Som sagt, JIMAB är ett prospekteringsföretag, inget annat.

  1. Har egentligen inget mer att tillföra debatten. Vill bara säga: ”håller med föregående talare”. Tack, Matti, Johanna och Tor för bra, kloka och genomtänkta argument!

 11. Beträffande prostitution tycker jag att det en korrekt benämning på hur Jokkmokks socialdemokratiska ledning i decennier låtit sig köpas. Och nu ivrigt lägger sig på rygg för ännu fler torskar.

 12. Tor Lundberg jag må vara feg i din ordemening men jag lever i alla fall i nuet och vet att fasta stabila jobb krävs i en kommun/land för en välmående ekonomi och en välfärd som är värd nånting.
  Visst vi kan spekulera i kineser hit och dit men vi kan samtidigt snegla mot andra kommuner som fått en gruva till sig och vad som händer där, det gör i alla fall jag och jag gillar det jag ser.
  Varför kan inte en eventuell gruva på en begränsad yta fungera tillsammans med turismverksamhet? Jag har aldrig förstått det resonemanget och kommer nog aldrig att göra det…
  Sen när det gäller Vattenfall så är man naiv och blåögd om man inte inser att Vattenfall fortfarande är en av Jokkmokks största arbetsgivare, både när det gäller faktiska anställda åt bolaget men även med alla företag som är ”beroende” av Vattenfall på ett eller annat sätt. Man är lika naiv och blåögd om man tror att det ska jobba lika många åt Vattenfall nu som under byggtiden…..

  När det gäller gruvindustrin så har jag svårt att tro att sysselsättningsgraden har gått neråt iaf när det gäller malmfälten, dem vaskar upp folk från alla håll och kanter nu för jobb i malmfälten och jag hoppas den trenden håller i sig….

 13. Inte bra – Googla! Funkar fin fint. Tom Svenskt näringsliv skriver att gruvnäringen minskar antalet anställda. Inte alls konstig, jag var på studiebesök på Atlas Copco här om dagen. De berättade med stolthet hur effektiva maskiner de gör. ”snart behöver vi inte skick ner någon i gruvorna”.
  Sen skulle jag gärna vilja höra vilken kommun du tänker på som är så nöjda med sin nya gruva? Vilken kommun (inte Kiruna. eller Gälka) där du har skrapat arbetstillfällen för lokalbefolkningen. Sen får jag väl leta reda på undersökningen som E-tour gjorde, som tydligt visade turi

 14. Ursäkta fippla till det lite där.
  Men jag vet att E-tour gjort en undersökning som säger att turister inte vill störas av vindkraftverk när de är på semester, det borde även gälla en gruva. Buffertzonen för att inte höra eller se en gruva är rätt stor och därför är det svårt att kombinera gruva och turism. För att vara tydlig så pratar jag om turism som fokuserar på naturupplevelser i olika former.
  Sen igen måste jag be dig ”inte bra” att förklara varför du vill satsa på en branch som inte ger jobb och inte ger en god samhällsekonomi i samma utsträckning som turismen, vilket alla siffror pekar på?
  Är det ett stabilt jobb när du inte är säker på att du vid nästa maskininköp är borteffektiviserad?

  1. Om man satsade samma pengar på alternativa näringar som man idag satsar på turismen så skulle kanske vi kanske ha fiskpassager vid alla vattenkraftsdammar längs Luleälven. Vi skulle kanske ha en infrastruktur som gjorde att gäster (och vi) kunde resa mer kollektivt.

   Jag tror att det finns en stor mängd människor som gärna skulle flytta från ett stökigt central Europa till Norrland för att bedriva någon mindre verksamhet. Skabrams camping/gårdsmejeri är ett exempel. Köttförädlarna/korvtillverkarna i Kåbdalis ett annat. Engelsmän och Holländare i Porjus och Murjek. Det skulle kunna bli många fler av dessa kreativa människor. De vill bo här och har sökt sig just till Jokkmokks kommun.

   ’Inte bra’… Vad tycker du om att skogen huggs i Jokkmokk, transporteras (ofta) till Piteå och sågas där? Håller du inte med om att ALLT virke som huggs inom Jokkmokks kommun bör sågas (förädlas) inom vår kommun för att skapa arbetstillfällen?

   1. Matti- visst vore det ett önskescenario att man sågade och förädlade virket som huggs lokalt men det har provats och det gick inte att få ekonomi på det.
    Du som är företagare själv borde väl begripa att man inte kan driva en industri som inte bär sig själv?
    Eller är du berred att anställa utan att tjäna något på den anställda? Om du är de så tummen upp för dig!!!
    Jättebra att det flyttar hit folk som startar små egna företag men det måste finnas företag som är beredda att anställa och inte bara på säsongsbasis för det har vår kära regering satt stopp för som du nog vet…..
    Tycker det är mycke ”jag” i detta forum och vad ”jag” vill men lite förståelse för vad andra vill…….. Läs vad Gunnarstedt skrev om din artikel i NSD med avseende på militärövningen…
    Jag tycker turism och gruvnäring kan gå hand i hand i en ”stor” kommun som denna, alla jobb behövs för en ljus framtid…..
    En gruva med det vi vet idag ger många jobb både i och utanför gruvområdet, nya affärer lockas hit mm mm mm….

    1. Att skriva JAG innebär att man står för en åsikt. Jag tycker, Jag tänker, Jag vill… Att dessutom skriva under med sitt namn tillhör god etik på nätet.

     Jag har inte läst vad Gunnarstedt skrivit. Har ett liv utanför cybervärlden. Gunnarstedt är en klok man så han har säkert skrivit något bra. Myntet har två sidor så är det bara! Mitt liv är inte lika svart och vitt som du beskriver dina åsikter. Allt har fördelar OCH nackdelar.

     Har du förstått att vi som är emot en gruva inte har något att säga till om egentligen? Att du inte heller har något att säga till om. Att detta är beslut från Stockholm. Förstår du inte att detta handlar INTE om att hjälpa folket i norr med arbeten. Det handlar om att trygga livsstilen för investerare.
     Snälla… ser du verkligen inte vad som händer?

     1. Jadu Matti….
      Förstår väldigt väl att varken ni eller jag har ett skit att säga till om när det gäller gruvan och förstår även att Stockholm inte har ett skit med saken att göra om det nu blir en gruva för det styr slutligen den som pröjsar om tillstånd beviljas. Norrbottenssyndromet är -skyll all skit på Stockholm och dem gör motsatsen mot oss… ganska komiskt 🙂
      Vem har pratat om hjälp? jag pratar om faktiska arbeten som jag tror blir verkliga, för vem vet hur det blir?? inte jag och inte du men man kan hoppas på nått bra och tittar man på andra komuner och byggruschen som blivit där när gruvan kommer så blir jag…. :)…. just det jag blir GLAD skitglad!!!!! du såg helt rätt…
      Du har så rätt Gunnarstedt skrev nått väldigt klokt, nåt som går emot ”jag:et”

     2. Ps:
      Men du ska inte misstolka mig.
      Vi tycker nog lika i en sak, nämligen att Sveriges lagar när det gäller att det bara är att komma och bryta är SKIT!! En del borde gå direkt tillbaka till landet, en viss procent av kakan eller nått.
      Men samtidigt är vi där vi är med dem regler som gäller och då får man gilla läget och försöka påverka så det blir så bra som möjligt.
      Är din etik-moral när det gäller nätet det men inte min…..

     3. Nu börjar vi snacka!!!
      🙂
      Tänk om Jokkmokk fick makten att säga ja/nej till en gruva. Då skulle vi kunna begränsa till EN gruva i Jokkmokk och att en slant per ton föll oss ortsbefolkning tillgodo.
      Jag hade antagligen fortfarande varit negativ men det hade känns så mycket bättre!

  2. Johanna – Visst maskiner blir bättre och bättre men det är ännu långt borta innan människan inte sitter vid ratten trots allt. När den dagen väl är här så flyttas jobben från hytten till ett övervakande jobb. Tror Gällivare och Kiruna är väldigt nöjda med sina gruvor för vad vore dem utan dem?? Sen har människor lätt att glömma att gruvan trots allt är motorn i staden… eller rättare sagt landet….
   Vad vore Norrbotten utan jobben som gruvan skapar samt vattenkraften…..
   Återigen denna gruva är på en avlägsen plats, en plats där inga turister uppehåller sig samt att det endast bor ett fåtal bofasta (utan för zonen).

   Återigen varför kan man inte satsa både på gruva och turism? varför har man bara JAG JAG i tankarna???

  3. Johanna – Visst maskiner blir bättre och bättre men det är ännu långt borta innan människan inte sitter vid ratten trots allt. När den dagen väl är här så flyttas jobben från hytten till ett övervakande jobb. Tror Gällivare och Kiruna är väldigt nöjda med sina gruvor för vad vore dem utan dem?? Sen har människor lätt att glömma att gruvan trots allt är motorn i staden… eller rättare sagt landet….
   Vad vore Norrbotten utan jobben som gruvan skapar samt vattenkraften…..
   Återigen denna gruva är på en avlägsen plats, en plats där inga turister uppehåller sig samt att det endast bor ett fåtal bofasta (utan för zonen).

   Återigen varför kan man inte satsa både på gruva och turism? varför har man bara JAG JAG i tankarna???

 15. Ja du, ”inte bra”. Du klagar på att alla bara säger ”Jag, jag, jag” på ”motståndarsidan”… Jag tycker mig se samma tendens på ”förespråkarsidan”. JAG vill få arbete på hemmaplan. JAG vill inte flytta , JAG vill inte pendla osv. Vad jag själv saknar är tanken på kommande generationer! Vad ska de leva av, när gruvan dött ut, naturen och vattnet förstört? Vem tänker på våra barn och barnbarn?

  1. Elizabeth – Vet inte om du läser vad jag skriver men…….
   Jag skriver, kan inte turism och en gruva på en ”avlägsen” plats gå hand i hand???
   Min åsikt är att det är mycke ”jag” från motståndarsidan men det är som sagt min åsikt…….
   Vem säger att naturen och vattnet ska bli förstört? vars kommer den infon ifrån? skrämselpropaganda ger jag inte mycket för……
   Visst måste vi tänka på kommande generationer men vi måste samtidigt tänka på att samhället ska finnas kvar till kommande generationer har vi inte den målsättningen kan vi lika gärna packa nu och flytta… Den kommande generationen som bor och går skola här nu måste ju även få en utbildning värd namnet…..

   1. Jag läser vad du skriver. Vad jag funderar på är: Ett jobb som håller i 25 år, är ett jobb för den vuxengenerationen som lever nu. Barn och barnbarn får inga gruvjobb. De kanske inte ens vill ha dessa jobb. För vem och till vad nytta ska vi förstöra naturen? Sen, att naturen och vattnet blir utarmat är ingen skrämselpropaganda. Läser man NSD och Kuriren, eller facklitteratur, så ser man effekterna av gruvindustrins miljöförstöring..

     1. Avlägsen plats= inte nära samhället så man slipper saker framöver som Malmberget behöver gå igenom nu….

 16. Har nu läst igenom en mycket lång – och intressant debatt och ett som jag reagerar på är att en av er skriver: ”Men en “jumpstart” som en gruva är kanske precis vad som behövs så andra näringar får tid att mogna och utvecklas, för som sagt det finns enorma orörda ytor som är parker i denna kommun”

  Det har vi redan haft – vi har redan gått igenom det en gång med Vattenfall. Hur många ”jumpstarter” ska vi gå med på innan vi löser problemen hållbart?
  När det gäller hur gannkommunerna ser ut så minskar deras befolkning, precis som vår – kanske inte lika snabbt – men den minskar. Det måste bero på något, att de, plus hela länet minskar.

  På det mycket intressanta seminarie som var på Aja, arrangerat av bl.a. Strukturum, var till och med gruvförespråkare ytterst tveksam till det bolag som nu prospekterar i vår kommun och även om jag nu är klart skeptisk till ett dagbrott så hade jag mått bättre om jag åtminstone känt mig trygg med bolaget, vilket jag inte gör efter att ha hört dem ett antal gånger. De inger inte förtroende.

  1. Anna Hövenmark- Förstår till fullo det du säger men varför ska denna ”jumpstart” bli som med Vattenfall? Hade ni politiker skött er när Vattenfall byggde så hade kommunen ägt en del av Akkats idag, inte Vattenfalls fel det utan våra kära politikers….
   Sen återigen vad vore Jokkmokk utan Vattenfall idag? det är fortfarande en av Jokkmokks största arbetsgivare samt att många företag med anställda är mer eller mindre beroende av Vattenfall.
   Inget är för evigt har jag sagt förr och jag säger det igen……
   Jag kan hålla med att vibbarna ibland känns mindre seriösa angående Jokkmokk Iron Mines men samtidigt så tvivlar jag på att det är det bolaget som slutligen kommer hålla i ”spaden”.
   Jag hoppas på en gruva för jag tror det kan vända den nedåtgående spiral som råder i kommunen och skolor numer.
   Varför ska våra ungdomar behöva komma till andra kommuner efter ett år på bokenskolan och ligga efter?? det är så det ser ut idag, tyvärr….

   1. Ps: personligen tycker jag ni politiker (för de är du väl ännu?) skulle ägna lite fokus på att få tillbaka skatten för kraftverken till kommunen igen, för om inte jag är helt fel ute så hamnade den helt plötsligt på det stället där huvudkontoret finns= Stockholm, där Matti har du rätt om Stockholm 🙂
    Ägna fokus på de istället för att kasta oförtjänt skit på Vattenfall som trots allt inte är nått välgörenhetsbolag…..

    1. Du ser… Vi har ganska mycket som vi tycker lika!
     Det är synd att huvudkontoret ligger där nere i Stockholm. Problemet som de har är att ska vara svårt att rekrytera kvalificerat folk hit upp. Men då har man ju dumförklarat oss. Klart folk här kan utbilda sig OM de vet att de får jobb!

     När du skriver till Anna att Jokkmokkspolitiker borde försöka få tillbaks nått öre så tror jag att hon är en av de som gärna hoppar upp på barikaderna i den frågan. För vist va det Anna som inte använde våra kommunala medel till att fara på någon vattenfallsfest nere i Stockholm!? Att hon tyckte att det 100-årsjubileumet skulle lokaliserats till Porjus… eller har jag förstått allt fel?

     Problemet VI har här i Jokkmokk är att vi måste hitta minsta gemensam nämnare och ENAS.
     Vi måste enas om att vi ska strida för vattenfallspengar. Att vi ska strida för att OM gruvan ska hit så ska vi ha tonagepengar för att stärka den kommunala tillväxten inom andra näringar. Näringar som kan vara kvar här då gruvan drar.
     Inget är ju för evigt som du skrev.

     Vi ska också låta miljöfantasterna stå på barrikaderna och argumentera mot gruvbolaget så att de verkligen sköter vår kommun på absolut bästa miljöhänsynsfulla sätt.
     OM gruvbolaget missköter sig så ut med dem. Om gruvbolaget sköter sina kort rätt så får vi en gruva.
     Jag kommer ända att KÄNNA att en gruva är fel för Jokkmokk men jag är beredd att ställa mig upp för Jokkmokks gemensamma front.
     På samma sätt hoppas jag att du och jag kan stå sida vid sida. Inga sura miner om gruvan kommer. Inga sura miner om gruvan inte kommer.
     Vi bor ju här tillsammans och så vill vi ju fortsätta göra…eller hur!

     1. Det jag menade åt Anna är att man ska sluta kasta ”paj” på Vattenfall för dem gör precis vad alla andra vinstkrävande bolag hade gjort. Kommunen hade chansen att få en del av Akkats och tackade nej. Att bråka med Vattenfall om att få en del av kakan nu tror jag är ett förlorat slag, lättare att påverka staten att få tillbaka skatten för kraftverken för den har vi en gång haft.
      Att huvudkontoret ligger i Stockholm har jag dock full respekt för, det har nog inget med kompetens att göra utan helt enkelt för att VAttenfall är ett sjukt stort bolag och består av så mycke mer än Lule Älvdal. För vad hade dem sagt efter andra älvar om vi fått huvudkontoret hit? Kanske precis samma som tycker de ska vara här?
      Däremot tror jag vi tappat många jobb från denna kommun till Luleå-kontoret pga dragkampen som funnits mellan ”byarna”. Ett starkt kontor centralt i Jokkmokk hade gynnat antalet arbetstillfällen inom denna kommuns gränser.
      Men det är ju vad jag tror och tycker……
      Gällande gruvan så tycker jag våra ”miljökämpar” argumenterar på helt fel sätt, dem skriker ”nej” innan dem egentligen vet vad det handlar om och hur det kan bli…..
      Som jag sa tidigare, säg inte nej och säg inte ja men säg njaaa men då vill vi……
      Trots allt så villl jag bo kvar i kommunen och jag vill att mina barn och eventuella barnbarn ska kunna ha en lika fin o trygg uppväxt och leveende som jag haft så här långt. Som jag ser på framtiden just nu så tror jag inte mina barn kommer bo kvar utan de kanske rent av måste flytta för att få en vettig gymnasieutbildning tom och då vette fasiken om inte flyttlasset går… Tyvärr så är det resonemanget ett vanligt förekommande som man hör tvärs över fikarummet på jobbet….. Ett seriöst problem alltså som kanske en gruva kan ändra på om allt faller väl ut….

     2. Nejjaaa…är faktiskt ganska klokt förhållningssätt oavsett om man är för eller emot!
      Då vinner vi varandras respekt. Du e som lite klok på någon av raderna du skriver må jag erkänna… 😉
      Men håll med om att ett klart JA är i så fall lika tokigt som ett klart NEJ!

      Angående Vattefall, skatter, återbäring, huvudkontor så kan jag för lite. Låter rimligt det du skriver.

      Det ÄR ett seriöst problem att det fattas försörjning och framtidstro i denna kommun. Men utflyttningen sker även i Kiruna och Gällivare. Har hört siffror på att de tappar i stort ganska lika många som oss under de senaste åren. Nu snackar jag inte om bygg-boomen då Vattenfall byggde ut älvarna för det var ju en engångsgrej. Det får vi nog inte ha som målsättning.

      Fast jag är fortfarande inte positiv till en gruva…och du behöver inte vara positiv till att inte få en gruva.
      Dragkampen internt mellan lokalbefolkningen skadar regionen enormt tror jag!
      Vi måste skaka hand med varandra… Kanske en kaffe… 🙂

 17. Min ståndpunkt till eller emot en gruva är Ja men det ska ske på rätt sätt..
  Men kommun skulle tjäna tror jag på om alla sa njaaa istället för NEEEJ eller JAAAA…
  Punkt för mig för denna stund…..

  1. Min ståndpunkt till en gruva är nej men jag kan förstå ja förespråkarnas argument.

   Jag håller fullständigt med dig! NJA tillsammans är så mycket starkare än om vi skriker åt varandra. Vi respekterar varandras ståndpunkter men står tillsammans.
   Hur får vi med oss resten av Jokkmokk in i detta resonemang?

 18. Till att börja med måste politikerna vara eniga och jobba mot samma sak och ha samma mål. I ett litet samhälle som detta har man inte råd att ha oeniga politiker i en sån här viktig fråga anser jag.

 19. Även om jag börjar bli till åren så är jag inte så gammal att jag var med på den förra ”jumpstarten”….
  MEN precis som nu så hade politikerna då inte speciellt mycket att säga till om, för det ska vi komma ihåg – vi har ingen större talan i dagens gruvfråga.

  Jag tror jag pratar för alla partier, alla politiker i kommunen när jag säger att frågan om att få något tillbaka är en fråga som drivs (och ja Mattis, så var det – jag tackade nej…) MEN vi ska också komma ihåg att det är en ägarfråga – alltså staten bestämmer och de är inte ens intresserad av att ge tillbaka rätten för kommunen att ta ut fastighetsavgift för kraftverken..de är heller inte intresserad av att minska statens inkomst från kraftbolaget..
  Tankar finns också att kommunen borde driva frågen i miljödomstolen men det är alldeles för kostsamt och långdraget för en liten kommun som Jokkmokk.

  Det som gör mig skeptisk är bl.a. just det som nu händer – alla är så fixerad vid gruvan att man glömmer bort de andra näringarna i kommunen och när man gör så har inte jag någon tilltro till att just denna ”jumpstart” skulle bli bättre än den tidigare..
  Dessutom vill jag gärna veta vad som händer sen – vad händer när detta dagbrott är tomt och vi – återigen – byggt en infrastruktur som är för stor, öppnar vi glatt nya gruvur där vi idag säger att vi inte vill ha några. Uran? Javisst, idag har vi möjlighet att säga nej – har vi det om 25-30 år? Det går inte att svara på och DET oroar mig.

  1. Anna – för mig är det skillnad att vara oroad och att säga nej, oroad är bra men att blankt säga nej är skadligt.
   Uranbrytning hoppas jag aldrig kommer att bli tillåtet i Sverige och om det blir det så är det staten som ska ha hand om eländet.
   Men nu är det inte det saken handlar om nu utan om malm. Som jag sagt tidigare skulle dagbrottet i Aitik varit stängt för länge sen om deras prognos från början stämt så 25 år kan bli 50år, kanske ännu mer vem vet??
   Man vet ju inte ännu hur stor malmfyndigheten är riktigt.
   Sen tror jag inte alla är så fixerad på gruvan så allt annat glöms bort men däremot är man kanske fixerad på möjligheter för utveckling av befintliga och nya näringar om gruvan kommer, man hoppas och hoppas är bra för det skapar framtidstro.

 20. Sedan håller jag med er om att vi borde vara mer Nja-iga. Framförallt därför att jag tror det ger ett skitdåligt förhandlingsutrymme när man säger JA och/eller NEJ för högljutt, som jag tyvärr tycker att man gjort.

 21. Skitbra om alla politiker kunde ändra sig och ha ett mer neutralt tillmötesgående mot en gruva, inte för på och inte för emot….
  Tror dock det blir en tung kamp med miljöpartiet i byn 🙁
  Men håll med visst vore det roligt om några nya hus bygdes i kommunen? det finns ju ett kvarter på nedre delen av samhället som bara står och väntar och stampar……

 22. Jag vet iaf att det skulle naturligtvis vara väldigt bra för Jokkmokk som stad om gruvan kom till.
  Detta är ju självklart.
  De människor som inte vill att gruvan ska startas upp är väldigt i mina ögon egoistiska.
  I mina ögon har ni heller ingen empati för människor.

  En blomma och renar är mycket värda för mig men inte i närheten som Jokkmokk och människor är.

  När väl gruvan marken malmen är borta kommer marken kunna nyttjas igen.

  1. Vem är egoistisk?
   Du eller jag?
   Jag vill att de som lever om 200år eller mer ska kunna ta upp malmen om de bedömer det som ett alternativ. Behöver verkligen vi som lever just nu mer? Jokkmokk behöver arbetstillfällen men tänk på att stor del av dollarna kommer att hamna hos investerare någon stans i världen…

   1. Snälla Matti nu lägger jag mig i igen….
    Handlar inte om att vi behöver mer men vi behöver ARBETSTILLFÄLLEN.
    Jag anser att det behövs jobb i kommunen nu óch inte om 200 år….
    Skulle det inte vara kul för alla som pendlar till malmfälten nu om det fanns jobb här? skulle det inte vara kul för ungdomar som går ut skolan nu och framöver om det fanns jobb här för dem??
    Tyvärr så är dem som är emot gruvan antingen pensionär/ renskötare eller att dem redan har sitt på det torra, varför kan man inte tänka på dem som vill ha jobb i bygden? Hur länge orkar man pendla till jobb? hur länge vill ens familj man ska det? Vad händer sen?
    En stor del av ”dollarna” hamnar alltid i någon annans ficka för det är ju dem som gör investeringen eller hur??
    Men en stor del faller även till kommun genom ökade skatteintäckter mm, även hotell mm kommer öka sin omsättning….
    Samt är det inte kul om det istället skulle byggas i Jokkmokk istället för att rivas????

    1. Självklart behöver vi fler arbetstillfällen till de som är bofasta och till de som vill bli bofasta inom Jokkmokks kommun. Vi är helt eniga som tidigare… 😉
     Det ÄR ett problem att vi liksom många andra ställen i Sverige behöver fler arbetstillfällen. Ja, kanske ett problem i stora delar av Europa så vi är kanske inte så ensamma med den problembilden.

     Är det viktigt för dig att de jobben är just gruvjobb eller skulle du kunna tänka dig att andra arbeten skulle kunna vara lika bra?

     Alltså…
     Är det arbetstillfällen som är viktiga eller att folk får jobba i en gruva?

     1. Vad tror du svaret på den frågan är??
      Givetvis är det viktiga att det kommer hit jobb men tyvärr så tror jag det är svårt att få hit någon verksamhet som kan ge lika mycket jobb lika snabbt som vad en gruva kan…
      Kolla vad som händer i Pajala, jag ser det men ser du det??

     2. …men det jag ville veta var ifall det är jobb som är viktigast och då är vi eniga.
      HUR många arbetstillfällen på årsbasis behöver Jokkmokk idag för att tillgodose dagens arbetslösa? Hur många arbetstillfällen behöver Jokkmokk totalt om vi räknar med en inflyttning? Vad tycker du?
      Hur stor är arbetslösheten i Jokkmokk idag?
      Är bara nyfiken vad du tänker…

 23. Om 200år? 🙂
  Finns Jokkmokk kvar på kartan om 200år?
  Det är exakt detta jag menar med att du är empatilös för fattiga människor i närområdet.

  Det är exakt samma logik som att säga att, vi inte ska ta emot behövande flyktingar idag för att vi kan göra det om 200år istället.

  Jag känner inte dig Mattis du verkar dock en trevlig människa men förstår helt enkelt inte hur bra denna gruva skulle vara för alla fattiga människor i närområdet.

  1. Peter… Vad är en fattig människa för dig?

   Enligt Wikipedia: Fattigdom är avsaknad av eller knapphet i resurser för en individ, grupp eller nation. Begreppet kan vara absolut eller relativt. Motsatsen till fattigdom är rikedom eller förmögenhet. Oftast avses ekonomisk eller monetär fattigdom, alltså låga eller icke-existerande inkomster eller ekonomiska tillgångar. Begreppet fattigdom används dock även för avsaknad av livsmöjligheter, brist på utbildning, bildning och kulturellt kapital och i sammanhang såsom andlig fattigdom.

   Egentligen så är det en dålig syn på oss boendes här i norr att vi skulle vara fattiga.
   I mina ögon ganska fräckt påstående faktiskt…
   Är ni rikare i södra Sverige menar du eller? Rikare på vad?

 24. Mattis

  Att människor i området får det bättre om gruvan tas i drift är väl ingen som helst tvekan om.
  Att vinsten hannar i utlandet samma där så klart.
  Det är dollar från utlandet som bettar money också i gruvan från start.

  Är ganska övertygad att Jokkmokk som stad skulle blomstra efter några år och barn skulle födas som aldrig förr och de flesta skulle stanna kvar.
  Detta är iaf min tro.

 25. Matti- har inte järnkoll på vad arbetslösheten är i Jokkmokk just nu (10%??) men jag vet att en stor del av Jokkmokkarna pendlar till malmfälten för jobb, jag vet även att de flesta vuxna tyvärr ger råden att skaffa en utbildning och flytta härifrån för dem ser ingen framtid för bygden. Det är en dyster och tyvärr verklig nutid det och något måste göras för att folk ska ändra synsätt….
  Vet även att vissa affärer har börjat se en nedåtgående kurva och det är svårare att hålla lönsamheten uppe, en dyster verklighet det också….
  En gruva kan förändra mycke och skapa många jobb, givetvis så är inte allt positivt med en gruva men det mesta är dock ändå positivt och behövligt för Jokkmokk bara det görs på rätt sätt….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *