Thermos original

Thermos original

Termos-test
Från vänster 0,5 literTre orginal Thermosar under en Kebnekaise vandring. Från vänster 0,5 l, 1 l samt en 10-15 år gammal 1,2 l. Tre olika ägare som alla var mycket nöjda thermosägare!

Under årens lopp har jag använt och förbrukat och testat massor av termosar. De har varit sk. okrossbara ståltermosar av alla de slag. Sedan 1991 är det endast två märken som hållit och fungerat. Den första hette Tuff Boy och inköptes 1991 för 49 kr. Den lever än idag, tyvärr vet jag vet inte vart och om man köpa dem fortfarande? Åren 1998 till 2009 avverkades 10-15 olika märken och 2-5 stycken av vardera. De har mosats, skakat sönder, spruckit, korkarna har släppt eller så har de helt sonika inte hållit värmen. Det har varit dyra för 500 kr/st till billiga för 60 kr/st. Priset säger inget om termosen anser jag! De har varit gjorda för outdoor och för yrkesfolk som snickare osv. De flesta av dem ligger idag på sopåtervinningen. Modeller som inte fungerat är de billiga från Biltema, Jula, Claes Ohlsson men även märken som Vildmark. Ett riktigt bottennapp var Hammarplast termosen som dessutom kostade riktigt mycket.

Därefter inköptes THERMOS termosar. Efter att ha arbetat igenom en massa olika märken utan resultat var jag mycket skeptisk till att just dessa original termosar skulle vara bättre. Överraskande nog är de är helt outstanding! De håller för slag, kastas omkring på skoterkälkar, i hundslädar, tappas i backen, vibrationer osv. Att vattnet dessutom är riktigt varmt även efter en heldag gör inte saken sämre. Jag vet ingen annan termos som är i närheten av denna original thermos.

Ska du köpa en termos så köp THERMOS! Du hittar dem ofta på matvarubutiker som ICA, OBS osv. Vintern 2011 kostade de på ICA i Jokkmokk ca 240 kr för en 1 liters och OK/Q8 macken hade en kampanj som var riktigt billigt för 0,5 liters modellen.

12 svar på ”Thermos original

 1. Precis Matti, jag har kommit fram till detsamma o min Thermos från sent 70-tal lever o håller värmen även idag, dock utan den ”nya” korken – man måste skruva av hela…

  1. Den ”nya” korken med snabböppning är kanonbra. Förvånansvärt att den håller värmen så otroligt bra! 7+-tal…då betyder det att mina 2010 thermosar har ganska lång tid kvar!
   / Matti

 2. Hej, det sägs att dom termosarna man köper på ica av märket thermos som det står light&compact ”black pearl på” är en aningen sämre än dom som man köper på exempel chlas olsson som det bara står light&compact på, vet du något om det?

  1. Mycket bra fråga… Viste inte ens att det var skillnad!
   Skulle verkligen Thermos göra två varianter och riskera sitt varumärke?
   Ska kolla nästa gång som jag e till Claes Olsson!

 3. Bra artikel! Har precis köpt en Primus mattermos 1,5 liter och nu funderar jag på att lämna tillbaka den efter att ha läst ditt och andra inlägg på utsidans forum… Locket är tydligen inte så hållbart och det känns inte bra (även om man kan köpa nytt extralock för 45 kr). Tyvärr har jag inte lyckats hitta någon mattermos från Thermos, men kanske finns de där ute på nätet någonstans. Primus är fria från BPA, alltid något, men å andra sidan finns det en massa annat som man kan oroa sig för istället. Läs om det här: http://plastriot.se/bpa-fritt-ingen-garanti-for-kemikaliefritt/
  Hälsningar Thomas

  1. De thermosar som jag nyttjar är av stål vilket utan minsta tvekan är fritt från BPA…
   😉

   Skall läsa det du rekommenderade. Tackar!

 4. Min tuffboy köptes 1989 på Konsum i gamleby o är den bästa termosen vi haft i familjen den har används nästan varje dag .
  Vi har oxå provat andra men insett att man bara kan köpa thermos om man ska bli nöjd

  1. Vad kul… Då var jag inte helt ute och cyklade.
   Mina Thermosar lever ännu flera år efter att jag skrev testen. De är otroliga!
   / Matti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *