Browsed by
Etikett: Spelfilm

Filmtips: Path of the paddle av Bill Mason

Filmtips: Path of the paddle av Bill Mason

Våren är här och snön smälter synbart för var dag. Nu är det en tidsfråga innan småbäckarna och älvarna börjar bli paddelbara. Vi kör nu ännu ett filmtips som ett inspirationsslag för kanadensarpaddlingen i sommar.

Path of the paddle är en av flera filmer som Bill Mason har gjort. Jag har i tidigare blogginlägg tipsat om hans filmer. De erbjuder dels tänkvärdheter i form av känsla för naturen och miljön. Dessutom så är de fyllda av kunskap om friluftsteknik och paddelteknik. Flera av filmerna ligger tillgängliga på nätet och jag kan verkligen rekommendera dessa. Låt er även imponeras av att de är gjorda innan drönarnas och de vattentäta actionkamerornas tidevarv. Här snackar vi om pionjärer inom äkta äventyrsfilmning!

Bill Mason har även gjort andra filmer som jag tidigare har tipsat om:
Path of the paddle: Solo Whitewater
Paddle to the sea
Rise and Fall of the Great Lakes

Filmtips: Pistvakt

Filmtips: Pistvakt

Pistvakt
Pistvakt, TV-serien för dig som vill veta mer.
Nu närmar vi oss juletider och då skall man krypa ner i en skön soffa under en filt och kolla på något underhållande på Tvn eller datorn. Lussebullar, kaffe, glögg, chocklad, nötter och annat gott är självklara tillbehör.

Pistvakt är en TV-serie som gick på TV under slutet av 90-talet. Programmet utspelar sig i Svartlien som är den mörkaste pistade björnhålan och köldhålet i Norden. Här myntas många bevingade uttryck som man helt enkelt bara bör lära sig utantill. ’Fjööl av’. ’Skvätt mä en hojt.’. ’Bjärven’. Listan kan göras lång och enda sättet att få del av dem är helt enkelt att själv titta igenom alla avsnitt samt föra anteckningar under tiden. Pistvakt kan ses som en instruktionsfilm i värdskap och hur man skall arbeta inom besöksnäringen. Av sörlänningar kan den ses som en dokumentär om norrlänningars tålighet. Detta är helt enkelt en quick-start i hur norrlänningar är på riktigt.

Faktum är att denna miniserie är fantastiskt rolig. Här är det många fördomar om både norrlänningar och sörlänningar som faktiskt inte är helt påhittade. Givetvis är det fiktivt och med glimten i ögat men nog skrattar man igenkännande åt mycket och ibland fastnar skrattet på snedden då man inser hur skrämmande likt det är, eller som de skulle sagt i Pistvakt: ’Är de int likt så säg!’

Har du inte sett Pistvakt ännu så är det ett måste. Alla 12 avsnitten hittar man fint på SVT öppna arkiv (klicka på länken).

The great alone, filmtips

The great alone, filmtips

The great alone är en film om en slädhundsföraren, Lance Macey, som vinner Iditarod, världens längsta slädhundstävling. Han vinner inte bara en gång utan lyckas dessutom göra det fyra år i rad! Filmen är en dokumentärfilm om idrott, hundspannskörning, vildmarkslivet borta i Alaska och en sann historia om ett människoöde.

Filmen är tyvärr mycket typiskt amerikansk. Den handlar om hur man vänder motgång till lycka. Motgång i form av droger, cancer och allmänt trubbel i livet till att familjen står enade på mållinjen av världens längsta slädhundslöp. Det är just här man tappar mitt intresse. Det så typiska glassigt amerikanska att en guldmedalj gör att de äkta vänskaperna och familjebanden kommer fram. Stor suck!

Det görs inte så många filmer om människor som lever denna typ av liv så därför får ändå filmen en del pluspoäng från mig. Den är dessutom mycket proffsigt filmad, bra klippt och som sagt så bygger allt på en historia som är sann. Har du inte sett filmen så tycker jag utan tvekan att du skall se den. Speciellt om du har intresse av slädhundar, Iditarod, Alaska och/eller friluftsliv. Jag kommer själv gärna att se den igen även om den inte får toppbetyg rakt igenom. Jag skulle mycket hellre sett en oamerikansk lugn dokumentär om Lance och hans livsstil som verkar vara mycket intressant.

The Great Alone är sammanfattningsvis en film som är sevärd. Trots min kritiska hållning till den i mina ögon falska bilden av amerikansk lycka så är historien fin. Lance är och förblir en legend med sina segrar både mot cancern och på tävlingsspåret. Naturen och hundspannen som fastnat på film är nästan bara de en anledning till att man en varm sommardag kan drömma sig bort till vintern. Mitt råd till dig som inte har sett denna film är trots allt: se den!

Path of the paddle av Bill Mason, filmtips

Path of the paddle av Bill Mason, filmtips

Kanadensarpaddling är någonting som under de senaste årens kajakvåg har blivit lite bortglömt. Kanadensaren är nämligen ett fantastiskt sätt att färdas i inlandsmiljö. Sjöar, älvar, åar, forsar och även över torra land. Open Canoe som det heter i engelskan.

Bill Mason är en av legenderna inom just kanadensarpaddling. Han har gjort flera filmer och skrivit böcker. Han brinner för miljön och naturen men även för friluftsteknik så som att färdas med öppen kanadensare i den vildmark som finns kvar. Här är en av hans filmer som informativt behandlar solopaddling efter älv. Tänk på att detta är filmat före det att de små vattentäta actionkamerorna kom. Kanoterna är av trä och tältet av bomull. Låt dig inspireras till att pröva en kanadensare i sommar. Låt dig inspireras att göra en färd igenom något obanat naturområde. Håll paddeln blöt gott folk!

Två andra filmer som Bill Mason har gjort är The rise and fall of great lakes där man ser tydligt Bills miljöengagemang. Den andre filmen heter Paddle to the sea.

Yttrandefrihet och censur

Yttrandefrihet och censur


Yttrandefrihet är någonting som vi tar för givet. Yttrandefrihet är en av de i särklass viktigaste beståndsdelarna för att demokrati skall råda. Då tycker nog många att yttrandefrihet har vi ju i Sverige. Vi kan säga exakt vad vi själva önskar. Vi får tycka vad vi vill. Vad vi tycker och tänker är dock format utifrån den fakta vi får tillgång till. Fakta som presenteras i media. Får vi då all fakta på ett riktigt sätt eller är den manipulerad?

Under Gulfkriget kunde vi klart och tydligt se hur informationen som media fick tillgång till inte var den sanningen. Informationen var kraftigt styrd av USAs PR folk. Nu när vi fått reda på USAs agerande som avslöjats av Edward Snowden med avlyssning och nedtystande av olika folk så förstår man ännu tydligare att yttrandefriheten bara är nått man talar om.

Den fria journalistiken är den absolut viktigaste grunden i en fungerande demokrati. Journalister som törs gräva i det som våra beslutsfattare arbetar med. Journalister som inte tystas ned på olika sätt. Du har ett ansvar att ta till dig den informationen som dessa journalister plockar fram. Klicka inte bara vidare på tom information från Aftonbladet eller Expressen som avslöjar skandalen med någon huvudrollsinnehavare i någon av alla dessa TV serier. Läs en artikel som är skriven om vad som verkligen händer i denna värld.

Citizenfour är en dokumentärfilm som handlar om just Edward Snowdens. Den handlar om hur han under täcknamnet Citizenfour kontaktade filmaren Laura Poitras i januari 2013. Det här är hennes film om vad som hände timme för timme när de sedan möttes och tillbringade flera dagar i ett hotellrum i Hong Kong. Ni hittar filmen Citizenfour på SVT Play under några veckor till och sedan kan ni säkert hitta den på Youtube eller Swefilmer. Den är klart bättre än vilken spelfilm som helst. Dessutom är den en dokumentär. Se den och tänk själv. Själv får jag allt mer lust att bosätta mig i en liten stuga långt ute i bushen.