Fjällvandring på Kungsleden

Fjällvandring på Kungsleden

Kungsleden_1_nikkaluokta
Hela gruppen samlad i Nikkaluokta efter avslutad vandring från Abisko.
Efter en veckas fjällvandring på Kungsleden har jag nu landat hemma i Jokkmokk. Med fem engelskmän och kvinnor har jag vandrat från Abisko till Nikkaluokta. Deltagarna kunde stoltsera med åldrar som 73år, 67år och ned till 48år. Imponerande!

Snöläget efter Kungsleden har varit mycket intressant. Under de första tre dagarna rådde alla fjällvandrare oss att vända om. Dalen var oframkomlig. Det var allt från forsande vatten i brösthöjd, stigar som var som älvar och 1,5 meter djup snö som man tydligen skulle möta efter leden. Många av historierna och råden vi fick var helt makalösa och skulle få minsta lilla nordpolsexpedition att te sig som en blek söndagspromenad.

Jag förklarade läget för gruppen och att vi tar en dag i taget dessutom är det ingen skam att vända. Alla mina deltagare var erfarna vandrare och hade förr varit med om både det ena och det andra. Med kaffe, te och trevliga samtal tuffade vi vidare in längs dalgången. Vi tog oss utan minsta lilla problem hela distansen som var planerad. Inga svåra vad men snöskor en dag igenom Tjäktjapasset var vår lösning. Sedan har vi inte slaviskt följt stigen och leden utan bäckar och jåkkar har passerats på de lämpligaste ställena.

Mellan Singi och Kebnekaise fick vi en riktig högsommardag. Klarblå himmel och gassande sol. På vägen ner till Nikkaluokta såg vi utslagna löv, blev myggbitna och mötte massor av folk. Under denna vecka har vi sett Fjälltätört, Rosling, Lapsk alpros, Fjällglim, Krypljung, olika vide som blommar, Fjällviol, Havsörn, Kungsörn, Alfågel, Fjällvråk, Blåhake, Snösparv, Fjällripa och mycket mer.

Nu är det massor av göromål här hemma. Stina har hittat lus på valparna, Rut ska paras i Norge, en av bilarna är paj och ska fixas, gräset klippas, ryggsäcken packas upp, hundslädar målas…och jag vill bara tillbaks upp till fjällen…

Kungsleden_7_purpurbräcka
En hel del blommor kommer igång såfort som snön försvinner. Här Krypljung.

Kungsleden_2_vattenflöde
Går man tidigt på säsongen är det iregel myggfritt men kan istället vara blött bitvis.

Kungsleden_3_sovpaus
Nick sover. Han fick kanske 10 bilder då jag sov på luncherna men jag fick iallafall en bild av honom sovandes.

Kungsleden_4_snöläge_tjäktjapasset
Vi fick vandra totalt ca 10-12 km med snöskor. En riktig bonus för en vinterälskare.

Kungsleden_5_snöskovandring
Vi banade oss väg igenom Tjäktjapasset med snöskor. Här ned några kilometer söder om själva passet.

Kungsleden_6
Vi bar med oss snöskor hela vägen. Man är en liten människa i ett storslaget landskap.

Kungsleden_8_renhorn
Renarna släpper sina horn varje år. Dessutom är renen det enda hjortdjuret där båda könen har horn.

7 svar på ”Fjällvandring på Kungsleden

    1. Blir ju hemma några dagar innan jag ska ut på nästa jobb. Stina hade fått ta denna tur om hon hade velat men hon föredrog att snickra hundkojor. Tur att vi är olika på den fronten!
      🙂

  1. Hej Matti!

    Länge sedan vi träffades i r l, därför extra kul när jag hittade hit på omvägar via vår gemensamma vän Ulrika. Ser att du lever som du lärde då för 15 år sedan- och dessutom ser ut att göra det bra!! Roligt!!!

    Fantastiska Bilder har du också i din blogg!!! Men eftersom jag på senare år börjat som blomsterguide på Ansätten på fritiden och håller på att lära mig några arter varje år, måste jag ju kommentera den översta i detta inlägg – visst sjutton är det Krypljung och inte Purpurbräcka på den???

    Kram från
    Anneli i Offerdal

    1. Du har helt rätt!!!
      Det är absolut krypljung. Utan tvekan. Det va ett växtnamn som bara var borta ur mitt huvud. Tack för hjälpen.

      Skall ändra så det blir rätt.
      / Matti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *